RumahBeritaCip 8pin menambah keselamatan ECU automotif

Cip 8pin menambah keselamatan ECU automotif

Microchip-TA100-cryptoDipanggil TA100, ia dimaksudkan untuk bekerja dengan pemproses host dan menyediakan boot selamat (pengesahan kod host), penjanaan MAC, kunci selamat, dan penyimpanan dan pengurusan sijil.

"TA100 menghilangkan cabaran yang berkaitan dengan pengembangan dan penyediaan kod yang selamat dengan menawarkan kod aplikasi dalaman kriptografi pra-program yang disediakan dengan pasangan kunci asimetri yang unik dan sijil x.509 yang berkaitan," menurut Micochip. "TA100 telah disetujui oleh beberapa OEM di seluruh dunia sebagai penyelesaian untuk keperluan EVITA Medium dan EVITA Full HSM."

Di dalamnya, terdapat mikrokontroler yang menjalankan perisian khusus yang dimuatkan ke dalam ROM dan memori yang tidak mudah berubah semasa pembuatan cip.


Memori tidak mudah digunakan digunakan untuk penyimpanan sijil dan penyimpanan kunci rahsia / peribadi. Tidak ada akses langsung ke kenangan dari pin luaran peranti dan tidak ada antara muka pengaturcaraan atau debug yang tersedia.

Memori dalaman yang tidak mudah berubah ini terbahagi kepada tiga bahagian:

Peranti itu, kata syarikat itu, telah diuji ketahanan serangannya melalui penilaian kerentanan pihak ketiga. Ia adalah AEC-Q100 Automotive Grade-1 yang berkelayakan, FIPS 140-2 CMVP Security Level 2 dinilai dan tahap keselamatan kunci fizikal 3 diperakui, dan telah mencapai penilaian penilaian kerentanan Bersama Interpretation Library (JIL).

Komponen perisian termasuk pemacu MCAL yang mematuhi Autosar, MCAL dan pustaka CryptoAuthentication Microchip tersedia untuk disepadukan ke dalam sistem operasi Autosar atau tumpukan perisian fungsi crypto tersuai. Stok rujukan Autosar penuh tersedia. Papan soket yang serasi dengan MikroBus juga ada

Ini memberikan kelegaan untuk automotif Tier 1 dan OEM semasa menaik taraf ECU dengan keselamatan menurut Microchip v-p Nuri Dagdeviren. "Menggabungkan TA100 dan timbunan perisian bersepadu menyediakan perisian siap produksi untuk pelanggan kami, yang memungkinkan mereka untuk menambahkan keselamatan pada modul automotif mana pun," katanya.

Pembungkusan adalah 8pin atau 14pin SOIC.