RumahBeritaRyzen terbaru AMD ada di papan COM Express Type 6 dari congatec

Ryzen terbaru AMD ada di papan COM Express Type 6 dari congatec

Pemproses Ryzen Embedded V2000 berada di tengah-tengah conga-TCV2. Menurut congatec, ia menggandakan prestasi per W dan mempunyai core CPU dua kali lebih banyak daripada papan COM Express sebelumnya, tetapi format Type 6 berukuran 76% tetapi 100% sepadan dengan pin dengan faktor bentuk sebelumnya.

SoC mengintegrasikan grafik AMD Radeon, dengan hingga 7 GPU. mengira unit. Core 7nm Zen 2 dalam CPU memperhitungkan peningkatan prestasi per W dan pengoptimuman seni bina juga menambah anggaran 15% lebih banyak petunjuk per jam, kata syarikat itu.

Pemproses mempunyai sehingga lapan teras dan 16 utas pada satu BGA dan direka untuk pendigitan dan pemprosesan selari analitik tepi, yang merupakan sebahagian daripada pengkomputeran ke arah tepi yang telah dikenal pasti syarikat. Mereka juga dapat digunakan untuk pengimbangan dan penyatuan beban kerja menggunakan mesin maya berdasarkan pelaksanaan hypervisor syarikat RTS masa nyata. Mereka juga dimaksudkan untuk aplikasi tertanam seperti PC kotak industri dan pelanggan tipis, sistem pengkomputeran tertanam konvensional dan juga robotik pintar, e-mobiliti dan kenderaan autonomi di mana pembelajaran mendalam digunakan untuk kesedaran keadaan.


Benang 8-16 dalam COM berdasarkan pemproses Ryzen Embedded V2748 dan V2718 memungkinkan reka bentuk sistem tertanam di tepi untuk melaksanakan tugas dua kali lebih banyak pada julat TDP tertentu, jelas Martin Danzer, pengarah pengurusan produk, congatec. (Dua modul lain mempunyai 6-12 utas per teras.) Dia menambah bahawa prestasi grafik bersepadu menawarkan kualiti grafik 3D pada hingga empat paparan 4k60 bebas.

Keempat papan (berdasarkan pemproses AMD Ryzen Embedded V2748, V2718, V2546 dan V2516) mempunyai kelas TDP bermula dari 54W-10W untuk operasi yang cekap kuasa. COM beroperasi dari 1.7-3GHz bergantung pada model.

Modul mempunyai cache LM 4MB, cache LM 8MB, dan memori DDR4 64-bit dwi-saluran yang cekap tenaga dan pantas 32GB dengan sokongan sehingga 3200 MT / s dan ECC untuk keselamatan data. Mereka juga menyertakan grafik AMD Radeon bersepadu dengan tujuh unit komputasi untuk pengkomputeran grafik berprestasi tinggi.

COM menyokong sehingga empat paparan bebas dengan resolusi UHD hingga 4k60 lebih dari tiga DisplayPort 1.4 / HDMI 2.1 dan satu LVDS / eDP. Antara muka lain termasuk jalur PEG 3.0, PCIe Gen 3, USB 3.1 Gen 2, USB 2.0, hingga dua SATA Gen 3, satu Gbit Ethernet, lapan GPOI I / Os, SPI, LPC, dan dua UART lama.

Hypervisor dan OS yang disokong merangkumi RTS Hypervisor, Microsoft Windows 10, Linux / Yocto, Android Q dan Wind River VxWorks. Untuk aplikasi kritikal keselamatan, AMD Secure Processor bersepadu membantu penyulitan dan penyahsulitan yang dipercepat oleh perkakasan RSA, SHA dan AES, menasihati syarikat itu. Sokongan TPM juga disertakan.