RumahBeritaIa mengambil masa 6 tahun dan kos 19.5 bilion! Gergasi cip Amerika mengumumkan kegagalan penyelidikan dan pembangunan, tetapi tidak mempunyai pilihan selain menjual kilang itu.

Ia mengambil masa 6 tahun dan kos 19.5 bilion! Gergasi cip Amerika mengumumkan kegagalan penyelidikan dan pembangunan, tetapi tidak mempunyai pilihan selain menjual kilang itu.

Micron berkata bahawa pelaburan dalam pembangunan teknologi penyimpanan 3D Xpoint pada tahun-tahun kebelakangan ini adalah satu kesilapan, jadi dia memutuskan untuk menghentikan pembangunan dan pelaburan dalam teknologi ini dan memindahkan sumber yang berkaitan dengan produk seperti memori antara muka baru berdasarkan standard industri CXL .
Data menunjukkan bahawa Meguiar mula mengembangkan teknologi Xpoint 3D seawal enam tahun yang lalu, yang bertujuan untuk menyimpan data dengan memanfaatkan perbezaan dalam kekonduksian elektrik antara bahan-bahan kacamata kristal dan bukan kristal (chalcogenides).

Pada mulanya, Micron berjuang bersama Giant American Intel (Intel).

Pada tahun 2015, Intel mengumumkan barisan produk penyimpanan yang berjenama yang optan, termasuk ingatan baru.

Micron mengatakan bahawa cip baru akan menelan kos sebanyak DRAM, tetapi kos lima kali sebanyak memori flash dan kehilangan terlalu banyak.

Xpoint 3D telah dicadangkan sebagai masa depan ingatan, tetapi pembangunannya terhad oleh kos yang tinggi dan penggunaan yang terhad.

Kemudian, kerana pelbagai faktor, kedua-dua keluarga berpisah pada tahun 2018.

Walau bagaimanapun, di bawah perjanjian itu, Micron masih diperlukan untuk menyediakan cip Xpoint 3D ke Intel untuk digunakan oleh produk Optane.

Micron telah melabur kira-kira $ 3 bilion dalam Xpoint 3D, menurut orang yang biasa dengan perkara itu.

Sekarang gergasi Amerika telah memutuskan untuk menjual kilang Chip Xpoint 3D di Lehi, Utah, menjelang akhir Disember.

Perlu disebutkan bahawa Micron berkata ia bersentuhan dengan beberapa bakal pembeli mengenai penjualan kilang Chip Xpoint 3D, yang mana "Intel adalah pembeli berpotensi yang paling jelas dan baru-baru ini memulakan proses [komunikasi] yang panjang".

Intel telah mengumumkan bahawa strategi untuk produk Optane akan kekal tidak berubah dan akan terus membekalkan.
"Tetapi tidak ada jaminan siapa pembeli terakhir."
Meguiar menegaskan, "kilang cip bukan sahaja dapat menghasilkan ingatan, tetapi juga boleh digunakan untuk menghasilkan IC analog atau logik, atau bahkan mengubahnya menjadi dram pengeluaran besar-besaran atau memori Flash NAND, dan sebagainya.
Memandangkan kekurangan semikonduktor yang meluas mempengaruhi hampir semua bidang industri, kilang itu boleh dimasukkan ke dalam pengeluaran dengan cepat, walaupun pembeli perlu meletakkan banyak usaha untuk penstrukturan semula. "