RumahBeritaPasaran TV global meningkat sebanyak 9.9% pada suku pertama berbanding dengan tempoh yang sama tahun lepas, dengan Samsung terus memimpin

Pasaran TV global meningkat sebanyak 9.9% pada suku pertama berbanding dengan tempoh yang sama tahun lepas, dengan Samsung terus memimpin

Menurut laporan terkini yang dikeluarkan oleh institut penyelidikan pasaran, jualan TV global mencapai 51.226 juta pada suku pertama tahun ini, peningkatan sebanyak 9.9 peratus dalam tempoh yang sama tahun lepas.

Pendapatan jualan keseluruhan pasaran adalah AS $ 27.39 bilion, peningkatan sebanyak 32.8% dalam tempoh yang sama tahun lepas.

Antaranya, Samsung Electronics kekal sebagai peneraju, terutamanya disebabkan oleh pertumbuhan yang kukuh dalam jualan QLED dan televisyen besar, dengan bahagian pasaran sebanyak 32.9%, rekod tinggi.

LG Korea Selatan tidak jauh di belakang, dengan bahagian pasaran sebanyak 19.2 peratus, manakala Sony Jepun berpangkat ketiga dengan bahagian pasaran 8 peratus.

Menurut laporan itu, pasaran TV Global OLED berkembang pada kadar tahunan 90 kepada 1.19 juta unit pada suku pertama tahun ini.

Saiz pasaran sepanjang tahun dijangka meningkat kepada 5.8 juta unit daripada 3.65 juta tahun lepas, menyumbang 10 peratus daripada keseluruhan pasaran TV.
Di samping itu, jualan Global TV Qled mencapai 2.68 juta unit pada suku pertama tahun ini, peningkatan sebanyak 74.3% dalam tempoh yang sama tahun lepas, dengan Samsung menyumbang 2.01 juta unit.

Samsung berkata ia menjangkakan untuk menjual lebih daripada 10 juta TV QLL tahun ini.

Di pasaran untuk televisyen mewah yang berharga di atas $ 2500, Samsung berpendapat pertama dengan bahagian pasaran sebanyak 46.6 peratus, LG berada di peringkat kedua dengan 24.5 peratus dan Sony berada di tempat ketiga dengan 17.6 peratus.

Samsung Electronics juga menguasai pasaran TV 80-inci dan lebih besar, dengan bahagian pasaran sebanyak 52.4%.