RumahBeritaAuto MCU dengan perisian yang komprehensif

Auto MCU dengan perisian yang komprehensif

S32K3 memperluas platform automotif S32 NXP dari pintu masuk dan kawalan domain ke kawalan zon dan nod tepi.

Selain itu, ia membolehkan penggunaan semula perisian di antara pelbagai aplikasi untuk mengurangkan kerumitan pengembangan perisian kenderaan dan meringankan beban untuk Tier 1 dan pembuat kenderaan.

Penyelesaian keselamatan S32K3 merangkumi enjin keselamatan perkakasan, yang dirancang untuk mengantisipasi standard ISO / SAE 21434 yang masih dalam pembangunan dan keperluan OEM masa depan.


Di luar perkakasan, NXP menyediakan firmware dan pemacu kripto sendiri, bertujuan untuk mengurangkan kos dan kerumitan untuk terlibat dengan penyedia pihak ketiga.

Firmware memaksimumkan prestasi enjin keselamatan perkakasan, menyekat akses jahat untuk melindungi integriti subsistem keselamatan, dan dapat ditingkatkan di lapangan untuk menangani ancaman keselamatan siber yang terus berkembang.

Pelanggan akan mendapat manfaat dari pendekatan tingkat sistem S32K3 terhadap keselamatan fungsional termasuk perisian kerangka keselamatan, perpustakaan ujian diri inti, dan ciri perkakasan termasuk inti kunci, dan monitor jam / kuasa / suhu yang memudahkan pematuhan dengan persyaratan ISO 26262.

Sebagai tambahan, S32K3 sedang diumumkan dengan IC pengurusan kuasa keselamatan NXP FS26. Kombinasi ini merangkumi pemacu perisian, reka bentuk rujukan dan dokumentasi keselamatan bersama untuk mempercepat lagi garis masa pengembangan pelanggan untuk aplikasi keselamatan.

Pakej Pemacu Masa Sebenar (RTD) yang unik menggabungkan pemacu tahap rendah untuk seni bina perisian AUTOSAR dan proprietari. Ini menyediakan penggunaan semula platform kepada Tier1 dan pembuat kenderaan yang tidak perlu lagi mengekalkan seni bina yang berasingan.

Pakej RTD adalah kelas pengeluaran dan akan mematuhi standard ISO 26262, ini dapat mengurangkan masa yang diperlukan untuk pengesahan kod pelanggan.

S32K3 direka untuk kemas kini perisian udara yang selamat. Reka bentuk memori pintar membolehkan kemas kini dimuat turun semasa waktu berjalan normal, sementara fungsi terjemahan alamat automatik menghilangkan keperluan untuk konfigurasi semula perisian.

Bersama-sama, ciri-ciri ini memungkinkan peralihan segera ke versi perisian baru setelah diset semula, dan perisian asalnya dipelihara sebagai pilihan roll back.

Keluarga S32K3 menawarkan skalabiliti dari denyar 512KB -8MB dengan hingga 3 teras Arm Cortex M7. Plus, ini adalah MCU NXP pertama yang menawarkan pakej MaxQFP terobosan yang mengurangkan jejak berbanding QFP standard sehingga 55%.

Gabungan perkakasan S32K3 yang boleh diskalakan dan perisian yang mudah digunakan bertujuan untuk mempercepat inovasi untuk ciri kenderaan generasi akan datang.

Sampel kejuruteraan, papan penilaian dan pakej perisian untuk produk pertama dalam keluarga S32K3 kini tersedia untuk pelanggan alpha. Pengeluaran peranti plumbum dirancang untuk suku keempat 2021.