RumahBeritaKandungan Tajaan: Bagaimana teknologi automasi menjadikan bangunan lebih pintar dan lebih selamat

Kandungan Tajaan: Bagaimana teknologi automasi menjadikan bangunan lebih pintar dan lebih selamat

Tetapi pelancong dengan suhu di atas 38 ° C mungkin biasa dengan teknologi pemeriksaan termal baru yang digunakan di sana pada musim panas ini. Itu kerana pegawai lapangan terbang menasihati sesiapa yang demam untuk tidak terbang.

Walaupun program penyaringan awal di LAX bersifat sukarela, mungkin merupakan usaha yang lebih proaktif untuk mengenal pasti individu yang mungkin demam ketika memasuki kemudahan awam dan bangunan pejabat. Selamat datang ke yang baru. Setelah wabak COVID-19, pereka bangunan dan pengurus menggunakan teknologi untuk menjadikan bangunan lebih selamat dan lebih efisien. Teknologi bangunan pintar, dari pemeriksaan pengunjung hingga pengudaraan terkawal permintaan, membantu melindungi masyarakat yang semakin mementingkan kesihatan.

Pengimejan termal untuk pemeriksaan kelantangan tinggi

Cabaran utama bagi pengurus bangunan hari ini adalah bagaimana melindungi kesihatan awam agar orang selesa mendekati dan berada di dalam bangunan.

Pencitraan termal seperti yang ditunjukkan pada gambar 1 adalah salah satu alat yang digunakan pengurus bangunan untuk meningkatkan keselamatan orang ramai di kawasan lalu lintas tinggi. Sistem pegangan tangan dan panduan - serupa dengan pengesan logam - dengan cepat melakukan pemeriksaan suhu tanpa sentuh untuk memeriksa individu yang demam.

Sponsored Content: How automation technology is making buildings smarter and safer

Gambar 1: Contoh pengimejan termal

Pemeriksaan termal membolehkan pengurus bangunan mengawasi orang yang masuk ke dalam bangunan dan memastikan bahawa selamat untuk membiarkannya masuk. Sensor tenaga inframerah dalam kamera termal mengotomatisasi proses penyaringan kumpulan besar, menjadikan prosesnya lancar dan terukur.

Salah satu cabaran sistem pencitraan termal adalah bahawa mereka tidak secara historis menjadi sebahagian daripada reka bentuk awal atau sistem keselamatan bangunan. Tetapi sistem termal dapat dengan mudah dipasang ke bangunan yang ada atau termasuk dalam rancangan pembinaan baru. Walau apa pun, sensor pengimejan termal perlu ringan dan padat, sambil memberikan prestasi tinggi dengan penggunaan tenaga yang rendah.

Menggunakan teknologi untuk memudahkan akses tanpa sentuhan

Akses tanpa sentuh (seperti yang ditunjukkan pada gambar 2) ke bilik, lif dan kawasan lalu lintas tinggi lain adalah cara lain di mana automasi bangunan dapat melindungi kesihatan penghuni bangunan. Salah satu cabaran bagi pereka bangunan pintar adalah mencari cara untuk mengurangkan keperluan orang menyentuh permukaan bersama, seperti pemegang pintu dan butang lif.

Gambar 2: Contoh sistem akses tanpa sentuh

Teknologi penginderaan jarak adalah salah satu contoh bagaimana automasi membantu menjadikan bangunan lebih selamat bagi orang untuk bergerak sambil mengikuti garis panduan jarak jauh sosial. Beberapa lif pintar, misalnya, menggunakan teknologi gelombang milimeter (mmWave) untuk memudahkan akses tanpa sentuh.

Sensor mmWave komersial menggunakan radar gelombang pendek dalam spektrum 30 hingga 300 GHz untuk mengesan jarak, halaju dan sudut kedua-dua objek dan orang. Teknologi ini sangat sesuai untuk akses automatik.

Sensor yang mengesan sama ada membuka atau menutup pintu lif memerlukan sistem bersepadu yang menggabungkan penglihatan komputer dengan pembelajaran mesin untuk memudahkan pembuatan keputusan hampir masa nyata. Nuansa pengesanan boleh merangkumi membuka pintu lif berdasarkan sudut dan halaju seseorang, yang menunjukkan niat mereka untuk masuk. Sebaik sahaja berada di dalam lif, penghuni boleh menggunakan arahan suara, telefon pintar atau suis berdasarkan jarak untuk memberi petunjuk kepada lif apa yang harus dihentikan, menjadikan keseluruhan pengalaman bebas tangan.

Penyebaran kecerdasan buatan yang cepat untuk aplikasi bangunan pintar juga berada di cakrawala, termasuk teknologi suara dan pengecaman wajah. Bersama-sama, kemajuan ini membolehkan individu untuk menavigasi bangunan dengan lebih mudah, dan memerlukan lebih sedikit hubungan fizikal.

Menggunakan sensor untuk kawalan penghunian

Aplikasi lain di mana sensor mmWave terbukti bermanfaat adalah penjejakan penghunian, yang merangkumi penghitung orang dan memantau pergerakan mereka di dalam bangunan. Gambar 3 menunjukkan contoh kamera yang boleh digunakan untuk aplikasi ini.

Gambar 3: Contoh sistem akses bangunan yang melakukan pengesanan objek

Kerana mmWave menggunakan isyarat radio frekuensi tinggi, ia dapat mengatasi pelbagai cabaran persekitaran, dari terlalu banyak cahaya matahari hingga kondisi cahaya rendah. Ia juga dapat "melihat" melalui drywall dan bahan konvensional yang lain. Semasa mengintegrasikan mmWave ke dalam sistem dengan keupayaan pembelajaran mesin, menjadi mungkin untuk mengira dan mengesan banyak orang secara serentak. Keupayaan ini boleh bermanfaat untuk mengawal akses ke bangunan atau bilik dengan kapasiti terhad.

Nod sensor yang diletakkan di pelbagai titik di seluruh bangunan memungkinkan pengesanan setiap tempat seseorang yang menunjukkan gejala menular, yang membolehkan pengurus bangunan membersihkan lokasi tertentu dan memudahkan pengesanan kenalan.

Kunci untuk mencari jejak di dalam bangunan adalah rangkaian yang menyatukan sensor dengan keperluan daya yang sangat rendah, penyambungan cepat dan boleh dipercayai, dan kemampuan untuk memproses data di pinggir.

Automasi HVAC

Sistem pemanasan, pengudaraan dan penghawa dingin automatik (HVAC) adalah alat lain yang dapat membantu memastikan kesihatan dan keselamatan dalaman. Sistem HVAC pintar seperti yang ditunjukkan pada gambar 4 mengatasi cabaran yang berkaitan dengan kawalan dan pemantauan manual. Sistem automatik, yang menampilkan sambungan Internet of Things, dapat menguruskan segalanya dari tahap suhu dan kelembapan hingga kawalan peredam dan peredaran udara segar.

Automasi HVAC dapat meningkatkan kecekapan tenaga bangunan serta keselamatan dan keselesaan penghuni. Menurut laporan dari American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers, adalah mungkin untuk meningkatkan keselamatan bangunan dengan meningkatkan penyatuan udara segar, meminimumkan peredaran udara basi, dan menyaring udara tengah. Rajah 4 menunjukkan contoh

Sensor persekitaran tanpa wayar berkuasa rendah sangat penting untuk sistem pengurusan bangunan yang cerdas. Sistem bangunan pintar bergantung pada rangkaian sensor multi-band yang selamat, berkuasa rendah, Salah satu contoh aplikasi HVAC pintar menggunakan platform mikrokontroler SimpleLink ™ untuk menguruskan rangkaian sensor kualiti udara dan peredam berwayar. Sistem ini menyambung ke pengawal sistem HVAC yang dibolehkan Ethernet, dan kemudian ke awan.

Gambar 4: Contoh bagaimana sistem HVAC di bangunan bersambung

Kesimpulannya

Tumpuan yang semakin meningkat pada kesihatan dan keselamatan bermaksud bahawa teknologi bangunan pintar akan menjadi bahagian yang semakin penting dari pembinaan yang baru dan yang baru. Adalah mungkin untuk memasang semula bangunan yang ada dengan sensor tanpa wayar dan sistem pemprosesan tepi. Kedua-dua bangunan lama dan baru dapat memanfaatkan rangkaian bersepadu yang mengotomatisasi segalanya dari pemeriksaan pengunjung hingga sistem HVAC.

Pada akhirnya, rangkaian bangunan pintar mencerminkan penumpuan sensor penglihatan mesin, sistem pengurusan kuasa, dan kemampuan pemprosesan tertanam. Apabila kita bercakap mengenai integrasi, itu tidak bermaksud memasukkan semuanya ke dalam satu sistem. Integrasi adalah mengenai membangun rangkaian yang lebih pintar dan lebih pintar.

Ketahui lebih lanjut mengenai teknologi automasi bangunan.

Apoorva Awasthy, Texas Instruments